Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008



Αισιοδοξία, παρά τα πολλά προβλήματα
* Σωτ. Ρουσογιάννης, δήμαρχος Αγγελοκάστρου: Η αποχέτευση, ένα έργο πνοής, θα ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ
* Ανύπαρκτες οι χρηματοδοτήσεις για τον δήμο, τι κατάφερε μέχρι στιγμής η νέα δημοτική αρχή
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αγγελοκάστρου, με κυριότερο την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Οι μελέτες κατασκευής αποχετευτικού δικτύου έχουν συνταχθεί και υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Γ' ΚΠΣ, πράγμα που δεν έγινε, γι' αυτό και τώρα ο δήμος κάνει ενέργειες ένταξης του έργου στο Δ' ΚΠΣ. Όπως λέει ο δήμαρχος Σωτήρης Ρουσογιάννης, έχει λάβει την διαβεβαίωση του Γ. Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην τέταρτη προγραμματική περίοδο. Η έλλειψη του αποχετευτικού δικτύου έχει αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες, καθώς έχει μολυνθεί ο Δίμικος ποταμός, ο οποίος διοχετεύεται από τη λίμνη Λυσιμαχεία στον Αχελώο. «Αν φτιάξουμε αυτό το έργο θα είναι ζωή και για το Δίμικο και για τον δήμο και κυρίως για το περιβάλλον», λέει ο κ. Ρουσογιάννης.
Προβλήματα όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του δήμου, που εκτός από το οδόστρωμα που βρίσκεται σε κακή κατάσταση, υπάρχει και ο κίνδυνος κατάρρευσης πολλών τεχνικών έργων, όπως τοίχων αντιστήριξης, που εγκυμονούν κίνδυνο ατυχήματος και χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις.
Ένα σημαντικό πρόβλημα όμως είναι, ότι ο δήμος Αγγελοκάστρου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ για πολιτική προστασία, προκειμένου να βελτιωθούν οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, δεδομένου ότι ο δήμος έχει μεγάλη δασική έκταση. Το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές πυρκαγιές που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι στον δήμο δεν επεκτάθηκαν και δεν δημιούργησαν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιοχές, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της, δεν απαλλάσσει κανέναν αρμόδιο από την ευθύνη να χρηματοδοτήσει τον δήμο για την προστασία του. Βέβαια την προυγούμενη χρονιά οι υπεύθυνοι φρόντισαν να μην αφήσουν παραπονεμένο τον δήμο Αγγελοκάστρου σε επίπεδο χρηματοδότησης για την θωράκισή του, δίνοντάς του 5.000 ευρώ για την συντήρηση του δασικού δικτύου. «Αυτά τα χρήματα δεν έφθασαν να βάλουμε ένα γκρέϊντερ ούτε για πέντε μέρες», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Το μόνο πρόβλημα που λύθηκε μέσα στο 2007 είναι αυτό της καθαριότητας, καθώς τοποθετήθηκαν επιτέλους στο δήμο κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι εν έτει 2007 δεν υπήρχαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να βγάζουν τα σκουπίδια στο δρόμο και μέχρι να περάσει το απορριμματοφόρο όλοι οι δρόμοι να μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, αφού οι γάτες και οι σκύλοι έκαναν επιδρομή στις σακούλες. Ολόκληρος ο δήμος αποτελούσε εστία μόλυνσης για τους κατοίκους. Σήμερα οι δρόμοι και οι γειτονιές του δήμου έχουν καθαριστεί από τα σκουπίδια, παράλληλα όμως έχουν απαλλαγεί και από τα χόρτα και τα κλαδιά. Ο δήμος προμηθεύτηκε επίσης και ένα μικρό όχημα για τις ανάγκες της ύδρευσης. Όσον αφορά το δίκτυο ύδρευσης αυτό έχει ήδη αντικατασταθεί, ενώ απομένει μόνο η επανασύνδεση των παροχών στα Κλεισορεύματα. Ο δήμαρχος πάντως αισιοδοξεί ότι μέσα στο 2008 θα αντικατασταθούν και οι δεξαμενές ύδρευσης, προκειμένου το έργο αυτό να ολοκληρωθεί.
Επισκευές όμως έγιναν και στο δημοτικό σχολείο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε λύθηκαν μετά την αντικατάσταση της στέγης. Απομένει ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του σχολικού κτιρίου, το κόστος του οποίου θα καλύψει ο δήμος, αφού τα 30.000 ευρώ που είχε στη διάθεσή του για το σχολείο, έχουν ήδη εξαντληθεί.
Ο κ. Ρουσογιάννης πάντως δηλώνει αισιόδοξος, ότι ο δήμος Αγγελοκάστρου θα φθάσει το επιθυμητό, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του, επίπεδο.

πηγή: εφημερίδα αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια :