Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΚΑΤΡΟΥΛΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.


Καλώς τα παιδιά και τα περίμενα.
Ήρθε δελτίο τύπου απ’ τη Νομαρχία, πάλι ένα τελείως προπαγανδιστικό υλικό. ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου 2010) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με τη συνεργασία της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ι.Π. Μεσολογγίου προχώρησε στην έκδοση φυλλαδίου με τίτλο: «ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».
Στον πρόλογο της έκδοσης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος αναφέρει τα εξής:
«Στο πέρασμα του χρόνου, οι υγρότοποι αποτέλεσαν το σκηνικό της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Καθόρισαν τόπους διαβίωσης και γεωγραφικά όρια, σχέσεις επικοινωνίας και συσχετισμούς δυνάμεων, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές. Διαπαιδαγώγησαν, ενέπνευσαν. Από τότε άλλαζαν πολλά, καθώς μεγάλο ποσοστό της συνολικής έκτασής τους σε εθνικό επίπεδο αλλοιώθηκε ή χάθηκε οριστικά κατά τη διάρκεια τον εικοστού αιώνα. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε νερό για ύδρευση και άρδευση οδήγησαν στην αποστράγγιση τεράστιων υδροτροπικών εκτάσεων, ενώ η ρύπανση και μια σειρά από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συνέβαλαν καθοριστικά στην υποβάθμισή τους. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, αν και δεν ξέφυγε από τη γενικότερη κατάσταση, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τον πλουσιότερο σε υδατικά οικοσυστήματα νομό της Ελλάδας. Σήμερα, τα αναλλοίωτα στοιχεία των υγροτόπων μας - όσα διασώζονται - προσδιορίζουν το μέλλον του τόπου και της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παγκόσμια περιβαλλοντική ισορροπία μέσα από την αδιάσπαστη ενότητα ολόκληρου του Πλανήτη. Η προστασία τους και η αειφορική διαχείριση των φυσικών μας πόρων, καθίσταται αναγκαιότητα αδήριτη. Ευθύνη συλλογική και ατομική. Γιατί, όντως, το περιβάλλον είναι ταυτόχρονα θέμα πολιτισμού, οικονομίας και πολιτικής».
Ωραία λόγια σεβαστέ μου Κύριε Νομάρχα. Να τα ακούς και να ευφραίνεται η ψυχή. Να θέλεις και πανό να αναρτήσεις, ΄΄ Θύμιο μαζί, που έκανες το νομό μας μεγάλο μαγαζί.΄΄
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα κ Νομάρχα. Δικό σου σχέδιο δεν ήταν να έρθει αγωγός του βιολογικού καθαρισμού απ’ τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Αχελώου στα σύνορα με τα Καλύβια,( σαν μέτρο αντισταθμιστικό στο Δήμο Αγγελοκάστρου, που παραχώρησε την έκταση εκεί κάτω στη αξέρα) στις παρυφές του Δήμου Αγγελοκάστρου. Κι έγιναν έξοδα, και ήρθε ο αγωγός, και πήρες τότε εσύ τους ψήφους που επεδίωκες, όμως τι έγινε από εκεί και πέρα. Συνδέθηκε ποτέ αυτός ο αγωγός , μ’ όλα τα λύματα του Δήμου Αγγελοκάστρου; Λίγο πιο κάτω απ’ το γήπεδο., πίσω απ΄την αποθήκη του συνεταιρισμού έχει κατάληξη αυτός ο αγωγός, Δεν είναι χίλια μέτρα από εκεί που καταλήγουνε τα λύματα ολόκληρης κωμόπολης στο Δίμικο, στο ποταμάκι γνήσιο υγρότοπο, που θρέφει τόσα είδη από ψάρια και πουλιά.
Είναι δικό μου θέμα είπες τότε κ Νομάρχα, και οι Δήμαρχοι και οι Δημότες του Αγγελοκάστρου σας πιστέψανε, βέβαια οι δήμαρχοι ανάλογα και με τις αντιλήψεις τους είχανε τότε άλλα θέματα ν’ απασχοληθούν.Την 1η εικόνα με το σκουπιδότοπο πως δεν την είδατε ποτέ κ Νομάρχα. Στον Αχελώο είναι που είναι και προστατευόμενη από διεθνείς συνθήκες περιοχή, κοντά εκεί στο βιολογικό καθαρισμό.
Για ποιούς υγροτόπους
λοιπόν μιλάτε κ Νομάρχα. Για της Αιτωλοακαρνανίας τα μεγάλα κατροκάνατα.
Εφημερίδα το ΚΑΣΤΡΟ.
Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :