Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΛΙΜΝΗ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ.ΠΝΙΓΗΚΑΜΕ Η ΜΑΣ ΕΠΝΙΞΑΝ;

΄΄Πνιήκαμε αδερφέ καταλαβαίνειτς.΄΄ Έλεγε η φωνή αγανακτισμένη στο κινητό απ’ το Αγγελόκαστρο. Κι όντος έτσι έχουνε τα πράγματα. Πάλι η λίμνη η Λυσιμαχεία υπερχείλισε, και μάλιστα πιο έντονα ετούτη τη φορά. Γράψανε πάλι αρκετοί κονδηλοφόροι, είδαμε και φωτογραφίες φοβερές, τα ίδια αυτά που έχουμε συνηθίσει σε κάθε φυσική καταστροφή.
Είναι όντος όμως φυσική καταστροφή ή έτσι θέλουν μερικοί να φαίνονται τα πράγματα; Κι αυτά που λένε τώρα για διώρυγες πεσμένες λόγω έργων, που δεν μπορούν ν΄ απορροφήσουν τα νερά, για δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες, και άλλες αερολογίες γενικός, με συγχωρείται αλλά είναι όλα μπούρδες, που λένε και στα καφενεία στο χωριό.
Τα δύο τρίτα απ΄την έκταση της Λίμνης είναι γνωστό ανήκουνε στο Δήμο Αγγελοκάστρου, σ’ αυτό το Δήμο είναι λοιπόν και το μεγάλο πρόβλημα, κι αυτός θα έπρεπε να κάνει πρώτος τις ενέργειες για την επίλυσή τους.

Ακούστε τώρα τι μας λέει η δημοτική αρχή.
Το πρόβλημα το εντοπίσαμε από πέρσι, σαν είδαμε πως απ’ τη μέση της διαδρομής του Δίμικου (το τεχνικό το ποταμάκι εκτόνωσης της λίμνης, που καταλήγει στον Αχελώο) έκοβε η ροή και τα νερά γυρίζαν προς τη λίμνη. Πρέπει το ποταμάκι αυτό, μας το παν οι μηχανικοί εδώ και χρόνια, τουλάχιστον ανά πενταετία να καθαρίζεται
με τα κατάλληλα τα μηχανήματα για να μπορεί να παραμένει πάντα ανοιχτό. Κάναμε διαβήματα, ζητήσαμε απ’ το κράτος συνδρομή, ακόμα περιμένουμε απάντηση.
Πέρσι που πάλι είχαμε το ίδιο πρόβλημα, βέβαια σε πιο ήπια μορφή, ζητήσαμε ν’ ανοίξει η σήραγγα Λυσιμαχείας, να φύγουν μερικά νερά προς τις Διώρυγες του κάτω Αχελώου, (Νιχώρι, Κατοχή κλπ) πήραμε απάντηση πως οι διώρυγες δεν είναι για το λόγο αυτό παρά μονάχα είναι για άρδευση το Καλοκαίρι, από της ίδιας λίμνης τα νερά. Και όταν τους είπαμε καταστραφήκαν τα χωράφια, θα μείνουν όλα ακαλλιέργητα και χέρσα, μας είπαν είναι χαρακτηρισμένα παραλίμνια , και ας έχουν παραχωρηθεί εδώ και χρόνια σε ακτήμονες, με βούλες με χαρτιά και με συμβόλαια.

Και κάτι ακόμα. Στον αύλακα όπου συνδέει τη Λίμνη Τριχωνίδα με τη Λυσιμαχεία, υπήρχαν πάντα κάποιες πόρτες που σε ανάλογες συνθήκες ρύθμιζαν ή έκοβαν τελείως απ΄την επάνω λίμνη το νερό. Παράλληλα λοιπόν μ΄ αυτές τις πόρτες κάποιοι ανοίξαν τώρα άλλον αύλακα, με αποτέλεσμα να είναι διαρκής και ανεξέλεγκτη η ροή. Ποιοι και γιατί το έκαναν αυτό; Πώς να μην έχουμε λοιπόν εμείς εδώ πλημύρες;
Όλα ετούτα καταγγέλλει η Δημοτική αρχή Αγγελοκάστρου, γι αυτό και οι αμφιβολίες για τάχα φυσική καταστροφή. Πάντως εκεί που είναι πιο ορατές και οι πλημύρες, και εννοώ στην ανατολική πλευρά της λίμνης εκεί απ΄τη συκιά ως την ερμίτσα, όπου όλο το Αγρίνιο τώρα προς τα εκεί οικοδομικά τραβιέται, μαθαίνω είναι πανάκριβα τα οικόπεδα. Πνιγήκαμε εκ του φυσικού λοιπόν, η κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μας πνίξουν;
Εφημερίδα το ΚΑΣΤΡΟ. Κώστας Μπούτιβας.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Φίλε είσαι ο μόνος που εντόπισε το πρόβλημα και μπράβο σου. Πάρεμε αν θέλεις στο τηλέφωνο που σου έχω αφήσει στο email σου αν θέλεις για να μάθεις πιο πολλά.