Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ.




Κρίση - ξεκρίση έχει εκείνο το παραπάνω μέσα του ο Έλληνας. Έχει εκείνο το αυθόρμητο, το γλέντι το τραγούδι τη χαρά, έτσι που σου ’ρχεται καμιά φορά να πεις τούτοι εδώ δεν χαμπαριάζουν τίποτα. Κρίση – ξεκρίση λοιπόν άρχισαν κι εφέτος τα πανηγύρια στην Ελληνική επαρχία. Γέμισαν αφίσες καλλιτεχνών τα σταυροδρόμια, και οι αλάνες και οι πλατείες των χωριών καρεκλοτράπεζα.
Το πανηγύρι του Αγγελοκάστρου γνωστό εξ ανέκαθεν σαν ένα απ’ τα καλύτερα καθ’ άπασαν την επικράτεια, έχει αναδείξει στην πορεία του σωρεία καλλιτεχνών της Δημοτικής μας μουσικής και παράδοσης.
Τη μαρτυρία δύο μεγάλων υπηρετών του είδους ανασύρω σήμερα μέσα από συνεντεύξεις τους για το ξεκίνημά τους απ΄ το Αγγελόκαστρο.
Μια πρόσφατη του βιρτουόζου κλαρινίστα Κώστα Αριστόπουλου σε τοπική εφημερίδα και μια παλιότερη του μεγάλου Μάκη Χριστοδουλόπουλου στο Έθνος το 1991.




ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έπαιξα για πρώτη σε ηλικία 13 ετών στο πανηγύρι στο Αγγελόκαστρο, μαζί με τον πατέρα μου. Στο τραγούδι ήταν η Γιώτα Σύρου και η Μαρίτσα Βαρβάτου οι οποίες ήταν πολύ καλές φωνές. Το πανηγύρι του Αγγελόκαστρου ήταν από τα καλύτερα και πιο γνωστό σε όλο το Νομό. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιό συγκρότημα θα έχει τον περισσότερο κόσμο και θα τελειώσει τελευταίο. Θυμάμαι ότι εμείς πήγαμε πολύ καλά και έπαιξα μπροστά σε τουλάχιστον 2000 άτομα. Αυτή ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα. Εδώ στο Αγγελόκαστρο πήρα και τα πρώτα λεφτά με τον ιδρώτα μου. Φυσικά η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη και το πρωί που πήγα στο σπίτι τα έδωσα στη μάννα μου και ένοιωθα μια μεγάλη ικανοποίηση για την επιτυχία μου αυτή καθώς και το ότι βοήθησα να καλυφθούν ανάγκες της οικογένειας.



ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Κατ' εξοχήν εκφραστής του δημοτικού τραγουδιού, από μικρός στα βάσανα ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, με μουσική οικογενειακή παράδοση, πλανόδιος μουσικός από τα 15 χρόνια του, σπεσιαλίστας στο κλαρίνο σε ολονύχτιες κατανυκτικές πανηγυρικές φιέστες. Βαφτίστηκε εν μια νυκτί τραγουδιστής. Ο ίδιος θυμάται:
- Γυρνούσαμε με τον πατέρα μου από χωριό σε χωριό στις αλάνες και στα πανηγύρια της Αιτωλοακορνανίος και σ'ένα γάμο στο Αγγελόκαστρο ο Βασίλης Σαλέας μ' έβγαλε από το κλαρίνο στο μικρόφωνο, επειδή εκείνη τη νύχτα ο τραγουδιστής είχε αρρωστήσει.
Το μοναδικό πασίγνωστο πανηγύρι του Αγγελοκάστρου αργότερα μ’ επέβαλε είδωλό αρχικά στην επαρχία κι αργότερα στην κοσμική Αθήνα. Έτσι πριν μπω στη δισκογραφία, με ήξερε η μισή Ελλάδα. Σ' ένα μαγαζί της Πλατέίας Βάθη, στο "Σούλι», ήρθε και με βρήκε ο Βασίλης Σαλέας και μ' έβγαλε στην δισκογραφία. Είχε πει τότε για μένα στην εταιρεία: «Θα γίνει ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που θα αναδείξει η Ελλάδα», εξομολογείται: ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος το 1991 στον Γιάννη Φλέσσα για το Έθνος της Κυριακής.
Τελικά αποδείχτηκε προφητικός ο μεγάλος Σαλέας.
Εφημερίδα Αγγελοκάστρου το ΚΑΣΤΡΟ. (Παραλειπόμενα)
Κώστας Μπούτιβας.

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ ΠΟΛΎ ΩΡΑΙΑ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΗΣΩ ΌΤΙ ΔΝ ΠΑΊΖΟΥΝ ΜΌΝΟ ΓΥΦΤΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΉΡΘΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΠΟΛΛΆ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ. Ο ΚΎΡΙΟΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΩ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΕΊΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ ΑΠΌ ΠΊΣΩ ΌΛΟΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ. ΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΙΚΌ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΩΤΗ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΌΝ ΚΆΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΞΊΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΌΣ ΣΑΝ ΧΩΡΙΑΝΟ ΣΑΣ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ. ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΊΤΕ...

Κώστας είπε...

Είναι δυνατόν να μη συμφωνώ με αυτά που γράφεις; Έχω έτοιμο ολόκληρο αφιέρωμα στον Πάνο. Απλός εκκρεμεί μια μακροσκελή συνέντευξη που έχω κανονίσει και αυτό και μόνο είναι το κόλλημα. Εν αναμονή λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Την συνέντευξη μπορώ να στην κανονισω και εγω...

Πλαστήρας Σωτήρης

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?ΑΠΟΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΕΡΣΥ Ο Κ.ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΠHΡΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΠΕΞΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΧΩΡΙΟ!ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ..ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Ο ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΛΛΆ ΚΑΘΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΝΩ Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΕΚΑΤΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ''ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ''.....ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ,ΓΥΦΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!