Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗΣ.


Μια τραγική είδηση έφτασε σήμερα απ’ το χωριό για τα παμπάλαια πλατάνια της μεγάλης Βρύσης και που δεν ξέρω αν πραγματικά αληθεύει, τι διαστάσεις έχει πάρει.
Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που απειλεί τα παλιά ηλικιωμένα δέντρα, μια από τις πιο καταστρεπτικές αρρώστιες δασικών δένδρων παγκοσμίως που έχει αρχίσει να χτυπάει και στον τόπο μας; Από το 2002 που εμφανίστηκε ο μύκητας Ceratocystis platani όπως λέγεται επιστημονικά, που προκαλεί την ασθένεια, έχει νεκρώσει χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια στη χώρα μας.
Ο μύκητας αυτός αναπτύσσεται μέσα στα αγγεία του ξύλου στον κορμό, στους κλάδους και στις ρίζες των δένδρων που προσβάλλει.
Τα μεγάλα δένδρα παθαίνουν κάτι σαν ημιπληγία, με την εμφάνιση νεκρώσεων σε έναν μεγάλο κορμό στη μία πλευρά του δένδρου, στη συνέχεια όμως η προσβολή επεκτείνεται και στο υπόλοιπο δένδρο. Τα δε μικρότερα δένδρα παθαίνουν σύντομα ολική νέκρωση. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου, που παρατηρείται μετά την αφαίρεση του φλοιού σε προσβεβλημένα τμήματα του κορμού ή των κλάδων που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας των πλατανιών, η αν υπάρχουν προληπτικά μέτρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και κάποιες δράσεις απ’ την πολιτεία πριν αφανιστούν τελείως και τα πλατάνια απ’ τον τόπο μας.
Εφημερίδα Αγγελοκάστρου το ΚΑΣΤΡΟ. Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :