Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.



Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας των πλατανιών, η αν υπάρχουν προληπτικά μέτρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και κάποιες δράσεις απ’ την πολιτεία πριν αφανιστούν τελείως και τα πλατάνια απ’ τον τόπο μας. Έτσι τελείωνε πριν ένα μήνα περίπου το άρθρο μας, για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα πλατάνια του τόπου μας.

(Δείτε εδώ όλο το άρθρο εδώ: http://aggelokastro-news-aggelokastro.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html)

Σήμερα έφτασε απ’ την Περιφέρεια η εξής απάντηση για το θέμα:
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολόπουλου απαγορεύεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022
- η υλοτομία, κλάδευση, διακίνηση φυτών προς φύτευση, διακίνηση ξυλείας και διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου, χωρίς την εποπτεία και έγκριση της δασικής Υπηρεσίας.
- κάθε υλοτομία πλατάνου σε δημόσια δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση εντός πόλεων και οικιστικών περιοχών, εκτός αν η υλοτομία προβλέπεται από πίνακες υλοτομίας ή διαχειριστικές μελέτες και βρίσκονται εκτός περιοχών που έχει εντοπιστεί ο επιβλαβής οργανισμός Ceratocystis.Platani.
- κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα σε γεωργικά ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς και σε χέρσους ή ακαλλιέργητους αγρούς.
- κάθε υλοτομία αυτοφυών ενώσεων και παρόχθιων λωρίδων πλατάνου που απαντώνται σε ευρύτερες γεωργικές περιοχές, εκτός και να επιτραπεί έπειτα από αυτοψία και έκθεση αρμοδίου δασικού υπαλλήλου.
- κάθε υλοτομία σε παράκτιες περιοχές όπου τα φυόμενα πλατανόδενδρα έχουν πολύτιμη αξία για τις έμμεσες ωφέλειές τους.
- κάθε υλοτομία σε άδενδρες, ολιγόδενδρες και υποβαθμισμένες από την υπερβόσκηση ή καμένες εκτάσεις, όπου τα φυόμενα πλατανόδενδρα αποτελούν καταφύγιο ανθρώπων και ζωών.
- κάθε υλοτομία πλατάνου σε τοπία και περιοχές με ιδιαίτερη αισθητική αξία, σε πηγές, παρεκκλήσια και άλλες θέσεις ιδιαίτερης αναψυχικής αξίας.
- κάθε υλοτομία σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου από τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani ή υπάρχει υποψία προσβολής.
Η εφαρμογή της ρύθμισης ανατίθεται στα δασικά και αστυνομικά όργανα, καθώς και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Καλιο αργά παρά ποτέ λέμε εμείς, και αναμένουμε την υλοποίηση των αποφάσεων στη πράξη.
Εφημερίδα Αγγελοκάστρου το ΚΑΣΤΡΟ.
Κώστας Μπούτιβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :