Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ.

- Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!
- Αληθώς Ανέστη!
- Πώς τα πέρασες μάστορα;
- Καλά ρε μικρέ.-Λαμπριάτικα.
- Δηλαδή;
-Τι δηλαδή! Όταν λέμε Λαμπριάτικα, εννοούμε Πασχαλινά!
- Αρνάκι στο σουβλί και τα λοιπά, δηλαδή;
- Όχι, «μπακακάκια» στο ταψί!... Τι λες ρε μικρέ; Για βάλε με το μυαλό σου πώς είναι ένα Ελληνικό Πάσχα στο χωριό. Έτσι ακριβώς! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο! Αυτό εννοούμε Λαμπριάτικα. Όπως πέρσι, όπως πρόπερσι, όπως πάντα!
- Δηλαδή γερές «μάσες» μετά άφθονου ποτού, όλα κανονικά.
- Κανονικότατα! Διότι ο Έλληνας, όπως ξέρεις καλά, δεν βάνει αφέντη στο κεφάλι του τέτοιες μέρες. Όταν είναι να κάνει κάτι για την καλοπέραση του, θα το κάνει. Δεν πα να χτυπιούνται όλες οι «Κάργες» και τα πάσης φύσεως παπαγαλάκια. Θα κατεβάσει και το τσιπουράκι του, θα γυρίσει και τον οβελία του, θα …ξεκοκαλίσει με τα δάχτυλά του την πέτσα πάνω απ’ το σουβλί. Και δεν πα να απαγορεύονται τα εντόσθια. Το κοκορέτσι θα μπεί στην ψησταριά πρωί-πρωί.
- Είχε κόσμο στο χωριό;
- Αν είχε λέει! Είχαν να δουν τέτοια πανηγύρια τα μαγαζιά πολύ καιρό.
- Και που τα βρήκαν τα λεφτά;
- Ξέρω εγώ; Τα κρατούσαν για …μια ώρα ανάγκης. Σου λέει, θα αφήσω το Πάσχα να φύγει ασούβλιστο; Αποκλείεται. Δεν πα να χτυπιέται όσο θέλει ο Στουρνάρας η Αγγέλα, και ο άλλος εκείνο το «σημάδι» ο Σόιμπλε, ντε! Θα βγω και θα κάνω αντίσταση! Η επανάσταση του ψητού Αρνιού!
- Ε! Αφού βγήκαν και είπαν κι όλα, ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Κι ότι κάπου φαίνεται και λίγο φως!
- Μην ακούς «μπαρούφες» ρε βλάκα. Αυτά τα λένε για τους άλλους που θέλουν να τα εφαρμόσουν και εκεί. Σου λέει, να η Ελλάδα μπαίνει σε σωστό δρόμο και ψήνει κι αρνιά. Άρα ήταν σωστή η συνταγή εκεί. Μη χτυπιέστε, το λοιπόν. Για ελάτε στο θείο που θέλει να σας πει κάτι στο αυτί!
- Λες;
- Όπως σε βλέπω και με βλέπεις! Και για να μην τους χαλάσουμε το χατίρι, πήραμε αμπάριζα τα χωριά και απολαύσαμε το Ελληνικόν Πάσχα, κι εν πλήρη δόξα και τιμή και την Ανάσταση! Διότι η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί κι εδώ και αλλού!
- Δηλαδή όπως τα λες, θα πάμε και διακοπές το καλοκαίρι;
- Όπως σε βλέπω και με βλέπεις! Στο είπα και παραπάνω: Ο έλληνας όταν είναι να κάνει κάτι για την καλοπέραση του, θα το κάνει. Και καλά κάνει. Η φτώχια θέλει καλοπέραση μικρέ. Κάτι ξέρει ο σοφός λαός που έχει αυτή τη φράση ψωμοτύρι.
Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς κώστα έβαλες τον κολοβό με την πλάτη γιατί θα μας στράβωνε με τη μύτη του.