Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ (των Ευρωεκλογών)

Το χρονογράφημα του Σαββάτου.

Είναι ιδιαίτερη ιστορία στην Ελλάδα οι εκλογές. Και ειδικά οι ευρωεκλογές, σκέτο πανηγύρι. Διότι δεν κάνουμε ευρωεκλογές εμείς. Πρόβα τζενεράλε κάνουμε για τις άλλες, τις εθνικές τις εκλογές. Κάτι σαν «γκάλοπ» πιο σοβαρό απ’ των εφημερίδων με πραγματική κάλπη. Ποια Ευρώπη μωρέ σου λέει ο άλλος. Μας υπολόγισε αυτή ποτέ; Και δίκιο έχει δηλαδή εδώ που τα λέμε. Και έτσι το όλο θέμα των ευρωεκλογών μοιάζει με ιπποδρομία. Ετοιμάζουνε τα κόμματα τα άλογα για τον αγώνα, τα ταΐζουνε, τα γυαλίζουνε, τα διαφημίζουνε, τα προπονούν, κι ο λαός ποντάρει ο καθένας στο άλογό του, και περιμένει τον αγώνα. Άσχετο που η ιπποδρομία είναι στημένη και το ξέρουνε. Ο καλός αλογομούρης όμως πάει για το θέαμα. Και θα παίξει κι ας ξέρει ότι το κόλπο είναι στημένο .
Κάποιοι άλλοι όμως, βλέπουν τις ευρωεκλογές σαν ευκαιρία να την κοπανήσουνε κάνα τριήμερο για το χωριό. Είναι αυτοί που κράτησαν τα δικαιώματά τους στη Πέρα Ραχούλα, και το μόνο που τους νοιάζει είναι πόσες μέρες δικαιούνται ανάλογα με τα χιλιόμετρα, και αν θα φάνε από κάνα συγγενή τίποτα αζύγιστο. Α, και ποιό κόμμα θα βάλει πούλμαν, γιατί ακρίβυνε η βενζίνη, και που να τρέχεις τώρα με τ’ αμάξι....
Οι περισσότεροι βέβαια, τις βαριούνται και τις σιχαίνονται αφάνταστα. Βαριούνται τα τηλεοπτικά «πάνελ» που αγριεύουνε , τσαντίζονται με το «ξεβράκωμα» κάθε μορφής Δημοκρατίας, και θέλουνε να πούνε ένα μεγάλο αεισιχτίρ, αλλά δεν ξέρουνε πως. Πάνε και ζωγραφίζουνε καραγκιοζάκια και γεννητικά όργανα πάνω στα ψηφοδέλτια να κάνουνε παρέα στους καραγκιόζηδες. Ή δεν πάνε και καθόλου. Ή ρίχνουνε λευκό, εκφράζοντας ότι τίποτα δε τους εκφράζει.
Έλα όμως που μετά παίρνουνε οι άλλοι οι μεγάλοι ένα μεγάλο καζάνι, τους βάζουνε όλους μέσα, και αυτούς που ψήφισαν κάποια καλά άλογα κούρσας, κι αυτούς που ψήφισαν καραγκιοζάκια και «παπάρια» κι εκείνους που ψηφίσανε λευκό, και αρχίζουνε και μαγειρεύουνε. Κι ότι και να κάναμε εμείς, πάντα η ίδια «σούπα» βγαίνει. Δεν πήγες να ψηφίσεις; Σκασίλα τους, γιατί δε σε μετράνε στο σύνολο. Έριξες λευκό «παπάρι» η καραγκιοζάκι; Πάλι σκασίλα τους γιατί αυτοί θα μετρήσουμε μόνο τα έγκυρα και σένα σε έχουνε χεσμένο.
Λοιπόν τι μένει τελικά να κάνεις; Εγώ λέω να πας να ψηφίσεις το φίλο μου το Μάκη το Χριστοδουλόπουλο. Και μη μου πεις Πλάκα θα χε να τον στείλουμε στην Ευρωβουλή - εδώ στη δικιά μας τη Βουλή έχουμε στείλει ήδη τόσα σούργελα έτσι κι αλλιώς.
Τι έκανε λέει δε θέλεις να συμμετέχεις σε όλο αυτό;
Δε γίνεται. Η μόνη επιλογή είναι να ψηφίσεις Μάκη Χριστοδουλόπουλο και σου εξήγησα γιατί. Μάλιστα έμαθα λέει, αντί για προεκλογικό αγώνα, σε περιοχές που έχει πέραση, θα κάνει και τσάμπα πανηγύρια. Κι εμείς οι Αγγελοκαστρίτες (και ειδικά στη ψήφο) από ανέκαθεν ήμασταν για τα πανηγύρια.
Μπούτιβας Κώστας - Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :