Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ.

Καταγγελία κεραυνός του Ευθύμιου Πριόβολου.
Σκέφτηκα ότι είναι καλό και ωφέλιμο τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου, περίπου εκατό παιδιά, να έχουν, κοντά στα άλλα, και μια Καινή Διαθήκη, σε απλή και κατανοητή μετάφραση, δηλαδή στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα. Έτσι φρόντισα - και με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου - να αποσταλούν δωρεάν από το σύλλογο «Οι φίλοι της Αγίας Γραφής», που εδρεύει στην Αθήνα, εκατό αντίτυπα της Καινής Διαθήκης στο Σχολείο για τα παιδιά, μικρού σχήματος και εύχρηστα, και δερματόδετα αντίτυπα για το διδακτικό προσωπικό. Πράγματι παραδόθηκαν τα αντίτυπα αυτά στον Διευθυντή και διανεμήθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα.
Η μεταφρασμένη Καινή Διαθήκη που διανεμήθηκε στα παιδιά είναι καρπός αγάπης για το λόγο του Θεού και αποτέλεσμα μακρόχρονης συλλογικής εργασίας, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης. Την πραγματοποίησαν καθηγητές της Θεολογικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και είναι η τελευταία απόδοση στην νεοελληνική του κειμένου της Κ. Διαθήκης. Φυσικά έχει την έγκριση και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Για ευκολία το μεταφρασμένο κείμενο έχει υποδιαιρεθεί σε θεματικές ενότητες με αντίστοιχους τίτλους, με σύντομες εισαγωγές πριν από κάθε βιβλίο της Κ. Διαθήκης, με γλωσσάρι στο τέλος, δηλαδή μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Σκοπό έχει να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου του Θεού. Σκοπός και επιθυμία μου που ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία ήταν και είναι τα παιδιά μας να έχουν μεταφρασμένη την Κ. Διαθήκη δώρο από το Σχολείο τους.
Δεν επιθυμούσα κανένα ευχαριστώ για την πρωτοβουλία μου αυτή. Με κάποια πράγματα δεν παίζεις, είναι αμαρτία να παίξεις. Λυπήθηκα όμως, πικράθηκα και απογοητεύτηκα όταν πριν από λίγες ημέρες πληροφορήθηκα ότι κάποιοι γονείς ή κάποιος - σύντομα θα εξακριβωθεί αυτό - διαμήνυσαν στον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τώρα μετά το Πάσχα, ότι ο Πριόβολος διένειμε στα παιδιά του Σχολείου απαράδεκτα, ακατάλληλα, αιρετικά αντίτυπα της Κ. Διαθήκης. Φυσικά ο μητροπολίτης κάλεσε τον ιερέα της ενορίας και τον ρώτησε σχετικά. Ο ιερέας τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι αλήθεια όσα του μετέφεραν και μάλιστα του έδειξε και ένα αντίτυπο που επίτηδες έφερε μαζί του. Και βέβαια ο μητροπολίτης διαπίστωσε και αυτός το ανυπόστατο των καταγγελιών.
Αλήθεια, ποιος είναι τόσο ειδήμων στο Αγγελόκαστρο για τέτοια θέματα που αποφάνθηκε για την καταλληλότητα της συγκεκριμένης μετάφρασης της Κ. Διαθήκης; Ειλικρινά θα χαιρόμουν να τον γνωρίσω! Αλήθεια, από τα Χριστούγεννα, τώρα αρχή του καλοκαιριού, τον οδήγησε το Άγιο Πνεύμα στην καταγγελία, αυτόν τον πρόμαχο της Ορθοδοξίας; Αλήθεια, έχουμε τόσο γραμματισμένο και φωτισμένο από το πνεύμα του Θεού άνθρωπο στο Αγγελόκαστρο;
Ορέ δεν ντρεπόμαστε! Αλητήριοι και ρουφάνιοι! Τι σαράκι σας τρώει τα σωθικά και δεν μπορείτε να ησυχάσετε! Καινή Διαθήκη πήραν εκατό παιδιά, σε εκατό σπίτια μπήκε το ωφελιμότερο βιβλίο, δεν πήραν την σαβούρα που κυκλοφορεί και τους τρώει την ψυχή! Μας στενοχωρείτε, αλλά μαθαίνουμε μια ακόμη φορά το ποιον σας! Ντροπή σας! Κρίμα…
Μήπως ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου πρέπει να καταγγείλει την αθλιότητα αυτή; Όχι για κανέναν άλλον λόγο, παρά μόνο για να καταδειχτεί πως στο Αγγελόκαστρο υπάρχει και ο καλός κόσμος, που αποκηρύσσει και καταδικάζει τέτοιες μεσαιωνικές ενέργειες, ειδικά, όταν στο όνομα των παιδιών, κάποιοι βγάζουν το φαρμάκι της αρρωστημένης ψυχής τους. Ας τους συγχωρέσει ο Θεός.
Ευθυμιος Πριόβολος.

Φωτιά Παντοκράτορα. Ρίξε φωτιά απ’ άκρη σ’ άκρη να μας κάψεις. Αυτό δεν  είναι χωριό όπως κατάντησε. «Οίκος ανοχής» είναι και τίποτ’ άλλο.
Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :