Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.


Το χρονογράφημα του Σαββάτου.
Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο.
Nτερλικώσαμε και χορτάσαμε από τα συγχαρητήρια που παίρνουμε δεξιά και αριστερά για τον αγώνα που κάναμε και κάνουμε! Ρε λες να μας δουλεύουνε ή είναι ειλικρινείς όλοι ετούτοι εδώ που δίνουν τα συγχαρητήρια; Τότε να ανοίξουμε ένα βιβλίο συγχαρητηρίων λέω εγώ, όπως στους γάμους που έγινε μόδα τώρα τελευταία, και περνάς και γράφεις: «Μπράβο και να ζήστε και να ευτυχήσετε και καλά να περνάτε». 
Οργανωμένα πράγματα, με μπόλικες σελίδες, χοντρό εξώφυλλο με χρυσά γράμματα, σε κοινή θέα και με άνετη πρόσβαση. Διότι σε χαρτάκια, ραβασάκια και σημειώματα δε θα βγεί ποτέ άκρη. Να τα βρει έτοιμα στο πιάτο και ο ιστορικός του μέλλοντος   και να έχει πλήρη εικόνα για τον αγώνα που συντελείται στις μέρες μας. 
Κάθε μέρα τώρα τελευταία, φρέσκα και νέα συχαρίκια καταφθάνουν και μας ανυψώνουν το ηθικό μας. (Μόνο όμως αυτό, διότι το στομάχι μας και κάθε τι άλλο είναι μονίμως πεσμένο και κρεμασμένο). Ευρωπαίοι λέει αξιωματούχοι, εκφράζουν την κατανόηση και την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, ο οποίος προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την ανάκαμψη της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά όμως σ’ εμένα παραμένει πάντα η ίδια βλακώδεις απορία! Καλά εμείς εδώ μέσα, δεν παίρναμε χαμπάρι, μια χαρά περνούσαμε, την κάναμε ταράτσα, με τα ξενύχτια μας, τα φαγοπότια μας, τις αγορές μας, τις αμαξάρες μας, τις διακοπές μας, την υπερκατανάλωση και είχαμε «γκαβωθεί». Οι απέξω που ήδη ήταν μεταρρυθμισμένοι  δεν έβλεπαν τον κατήφορο που μας έφερνε στο σημερινό γκρεμό; Η μήπως τους βόλευε περιμένοντας να κάνουν το παιχνίδι τους;
Και τι εννοούνε λέγοντας μεταρρυθμίσεις; Αυτές που έγιναν και θάψανε τα φτωχότερα στρώματα του λαού, και αυτές που θα γίνουν και τις ακούμε μόνο σαν ψιθυρίσματα; (Και χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει).
Πάντως μέχρι στιγμής οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε περικοπές, περικοπές, περικοπές, περικοπές… και φόρους, φόρους, φόρους, φόρους.                                             
Το λεξικό όμως που κοίταξα στη λέξη μεταρρύθμιση λέει άλλα: Μεταρρύθμιση είναι η μεταβολή του τρόπου λειτουργίας κι οργάνωσης μιας κατάστασης ή ενός συστήματος για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος! Αυτά καταγράφει σαν μεταρρυθμίσεις κι όχι το θάψιμο ενός ολόκληρου λαού!
Ξέρω τι περνάει τώρα απ’ το μυαλό σου. Ότι και στις κηδείες - κι αυτή νέα μόδα - έχουνε βιβλίο συλλυπητηρίων. Μήπως πρέπει ν’ ανοίξουμε τέτοιο τελικά;
Μπούτιβας Κώστας - Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :