Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.

Για τις Απόκριες πάει πέρασαν τι να πω. Κάηκε ο χθεσινός καρνάβαλος, ο Ολυμπιακός με τη μουτσούνα « καραπουτσαριού», χθες στη Λεωφόρο, η μάλλον τον έκαψαν οι «καπνογωνοφωτοβολίδες» πριν την ώρα του, και τα κεφάλια μέσα πάλι. Ο κάθε κατεργάρης τη δικιά του πάλι μάσκα δια την τετράμηνο εκ των δανειστών παράτασης.
Για την Καθαρή Δευτέρα όμως έχω να πω. Καταρχήν από μικρός πίστευα ότι αυτή η Δευτέρα είναι διαφορετική, γιατί κατ’ αρχάς τη συγκεκριμένη Δευτέρα δεν έπρεπε να πάμε σχολείο. Το ίδιο πίστευα και μεγαλώνοντας όταν διαπίστωσα ότι ούτε στη δουλειά έπρεπε να πάμε. Διέφερε ακόμα διότι έπρεπε να φάμε λαγάνα - η οποία πάντα είχε διπλάσια τιμή απ’ το ψωμί, και ποτέ δεν έφτανε για να χορτάσουμε – έπρεπε ακόμα να φάμε καλαμαράκια κατάμαυρα και κακομοιριασμένα από κάτι άθλιες κόκκινες κονσέρβες, χταπόδι ίσα για δείγμα, ελιές, χαλβά και λύσσα ταραμοσαλάτα κι ένα σωρό άλλα τέτοια νηστίσιμα που σε κάνουν να καταλήξεις τούμπανο και να πιείς μια νταμιζάνα ούζο. Επίσης έπρεπε να πετάξουμε κι αετό,  κατεβάζοντας  αρκετά καντήλια. Για τον αέρα, γι’ αυτόν που κράταγε τον αετό, για τα ζύγια και την ουρά του, και δεν ξέρω εγώ για τι άλλο, διότι ως γνωστόν ποτέ δεν φταίγαμε εμείς που ο κολοαετός δεν ήθελε να πετάξει κι έκανε συνέχεια κολοτούμπες. Κι έπειτα κατέληγε ο αετός στα σύρματα, κι έκλαιγε πιτσιρικάς  ο Λεωνίδας και ζήταγε άλλον, και μου ανέβαινε η ταραμοσαλάτα στ’ αυτιά, κι άρχιζα ξανά να βγάζω το τροπάριο της Σαρακοστής.
Το παραπάνω παραλήρημα το αφιερώνω με αγάπη, στο φίλο ο οποίος μας πληροφόρησε στο facebook ότι η Καθαρή Δευτέρα είναι καθαρή όχι γιατί την πλύναμε με «forte σκουπίστε τελειώσατε» , αλλά γιατί είναι η αρχή της Σαρακοστής λέει, και συμβολίζει την αρχή της Νηστείας και της Κάθαρσης. Και λέω εγώ τώρα ότι: Αν θεωρείτε αρχή της περιόδου της κάθαρσης, μια μέρα που όλοι γινόμαστε τούμπανο στο φαί με δεκαοκτώ πιάτα νηστίσιμα και σκνίπα απ’ το κρασί και το ούζο, χοροπηδώντας και βρίζοντας τους αετούς που αρνούνται να πετάξουν, τότε να την βράσω τη κάθαρση και τη σαρακοστή μαζί.
Aυτά τα ολίγα, άιντε εις υγείαν και καλά -έστω και βροχερά και φέτος- Κούλουμα!
Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :