Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙ;

Με γρήγορους ρυθμούς καλπάζουνε οι εποχές, σαν άλογα σε καουμπόϊκη ταινία, κι όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Ήδη οι σπόροι της προηγούμενης χρονιάς, απαγορεύεται λέει πια να ξαναφυτευτούν, και η μόλυνση του εδάφους, από τους νέους υβριδικούς σπόρους, τα ενισχυμένα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τεράστιες έχει πάρει διαστάσεις. Όμως παρ’ όλα αυτά, σε πείσμα αυτής της νέας εποχής, το χαμομήλι ξαναγέμισε τον κάμπο.
Αυτό το ταπεινό σε εμφάνιση, αλλά με τόσο πολύ σημαντικές ιδιότητες φυτό που θεωρούνταν από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά οικιακά σκευάσματα. Γνωστή η δράση του εξάλλου από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες εκμεταλλεύονταν τις πολύτιμες και καταπραϋντικές του ιδιότητες για ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων.
Μπορεί τα γιατροσόφια του περασμένου αιώνα, να μοιάζουν με αστεία κομπογιανίτικα κόλπα και να προκαλούν γέλιο, όμως και τα σημερινά δεν πάνε πίσω. Η χημεία και φαρμακολογία μέσα από μια μαζική, βιομηχανική αντίληψη κονόμας, ανέθρεψε και θέριεψε σημεία και τέρατα.
Παλιοί άνθρωποι όμως όπως η βάβω η Κώσταινα φωτίζουν δρόμους, που μπορεί να είναι ξεχασμένοι, ευτυχώς όμως δεν έχουν σβήσει τελείως τα χνάρια τους.
Λίγα χρόνια πίσω, πίναμε στο χωριό εκείνο το παράξενο ρόφημα που είχε σαν βάση το μαζεμένο πέρα απ’ τη «σκαφίδα» χαμομήλι, σχεδόν για κάθε σωματική δυσλειτουργία. Αλήθεια, μήπως είναι καιρός τώρα που είναι και η εποχή του, να ξαναβγούμε στα χωράφια και να μαζέψουμε πέντε - έξη ματσάκια χαμομήλι; Ας βρίσκεται, κι αχρείαστο να είναι.
Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :