Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου το 31 π.χ. έγινε κοντά στη Βόνιτσα  η ξακουστή ναυμαχία στο Άκτιο,  που οι συνέπειές της ήταν μεγάλες για τον τότε κόσμο. Η νίκη του Οκταβιανού έβαλε τέλος στην περίοδο των εμφυλίων πολέμων και στη μάχη εξουσίας μεταξύ της ανατολής και της δύσης  μέσα στο Ρωμαϊκό κόσμο, εξασφαλίζοντας ότι η Ρώμη θα ήταν πια για αιώνες  το επίκεντρο της Αυτοκρατορίας.  
Ο νικητής τότε Οκταβιανός πέρασε σαν σίφουνας απ’ την Αιτωλική γη, λεηλατώντας και καταστρέφοντας, θέλοντας να τιμωρήσει τις πόλεις της Αιτωλικής συμπολιτείας, που είχαν πάρει το μέρος του αντιπάλου, Αντώνιου και Κλεοπάτρας. Έτσι λεηλάτησε και την αρχαία  πόλη Αρσινόη που βρίσκονταν τότε στο χώρο της σημερινής «Κακαβαριάς» εκεί ακριβός που είναι σήμερα το γήπεδο του Αγγελοκάστρου.  Μάλιστα το παμπάλαιο ερειπωμένο μονότοξο γεφύρι κάτω στον σταθμό λέγεται ότι είναι έργο των Ρωμαϊκών λεγεώνων του Οκταβιανού από εκείνη την εποχή, για να διαβούν τον Κύαθο ποταμό, που υπήρχε τότε εκεί. Κι έτσι παρέμεινε από τότε σαν το γεφύρι του Οκταβιανού.  Απ’ την εποχή αυτή της Ναυμαχίας του Ακτίου μπαίνει και η αρχαία Αρσινόη στη παρακμή, και χάνονται αργότερα τα ίχνη της, με την υποχρεωτική μετοίκηση Αιτωλών στην καινούργια πόλη του Οκταβιανού Νικόπολη στην σημερινή Πρέβεζα. 
Μέσα σε τρία χρόνια, ο Οκταβιανός έλαβε τον τίτλο «Αύγουστος» από τη Σύγκλητο  και έγινε ο μοναδικός κυρίαρχος του ρωμαϊκού κόσμου, και κατά πολλούς ιστορικούς  η γέννηση της  Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ξεκίνησε απ’ τη ναυμαχία του Ακτίου.
Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :