Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ημερίδα με θέμα “Νέες Τεχνολογίες στη Δενδροκομία” στο Αγγελόκαστρο.

Κάθε χρόνο και χειρότερα η αγροτιά! Κι ο λόγος που πάει «καταδιαόλου» είναι γιατί δεν υπάρχει οργάνωση δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει αρχή, µέση και τέλος.
Όλα λάθος σε τούτη τη νέα γενιά των αγροτών. Από τον τρόπο που έµαθε να πορεύεται απ’ τους παλιούς, µέχρι τον τρόπο που ξεκινούν οι νεότεροι αγρότες. Κι αυτό γιατί πολλοί απ’ αυτούς πήραν ή παίρνουν την απόφαση να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τοµέα, όχι µετά από βαθιά µελέτη της κατάστασης, αλλά επειδή άκουσαν κάτι, διάβασαν κάτι ή είδαν ένα πλάνο σε µια από τις ειδικές εκπομπές στη κρατική τηλεόραση.
Δεν είναι όμως μάγκες σήμερα έτσι τα πράγματα. Ένα σπίτι πατρικό ή ένα κτήµα του παππού µε τα σκουριασµένα τσαπιά κι αγροτικά εργαλεία στην αυλή, γίνονται η αφορµή για µια νέα περιπλάνηση, της οποίας το τέλος συχνά γίνεται οδυνηρό.
Τα παλιότερα χρόνια, η γενιά των αγροτών της µεταπολεµικής περιόδου, που φυσικά σήµερα έχει φύγει, αν µη τι άλλο είχε µια τάξη στον τρόπο που έκανε τη δουλειά της. Έφευγε για το χωράφι χαράµατα και επέστρεφε νύχτα. Έβαζε πολλή προσωπική δουλειά και το μόνο προσωπικό έξοδο ήταν δυο ούζα  το βράδυ στο καφενείο. Σήµερα οι «επαγγελµατίες αγρότες» πηγαινοέρχονται σπίτι - χωράφι δέκα φορές την ηµέρα. Το αγροτικό καίει καύσιµα, το κινητό γράφει µονάδες, και οι καφέδες, τα σάντουιτς και τα «μάλμπορο» αδειάζουν εύκολα τις τσέπες. Δεν γίνεται όμως έτσι παιδιά τίποτα. Το αµερικανικό αγροτικό µοντέλο  µε 10 στρέµµατα στον Βάλτο, με συγχωρείτε αλλά δεν προχωράει αδέρφια.
Υπάρχουν όμως κάποιες λύσεις. Ακούστε τουλάχιστον τους ειδικούς που έρχονται κατά καιρούς να σας πούν κάτι καινούργιο και να σας διδάξουν κάποια πράγματα. Σίγουρα δεν έχετε τίποτα να χάσετε.    Κώστας Μπούτιβας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                                  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Αγρινίου σας καλεί να παρακολουθήσετε την ενημερωτική ημερίδα με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες στη Δενδροκομία». Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:00 μμ στο Αγγελόκαστρο στην αίθουσα του Δημοτικού καταστήματος (πρώην Δημαρχείο)
Ο Δήμαρχος Αγρινίου: Γεώργιος Παπαναστασίου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ»
18 Μαρτίου 2016 και ώρα 6:00μμ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Δ.Ε ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
18:00-18:30: Προσέλευση-Χαιρετισμοί
18:30-19:00: «Xylella fastidiosa, ένας εχθρός προ των πυλών»  Καραπαπά Βασιλική, Γεωπόνος, Δ/νση Τοπικής Οικ. Ανάπτυξης, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου, Αφροδίτη Μπαρμπετάκη, Γεωπόνος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας / Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
19:00-19:15: «Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων στις δενδρώδεις καλλιέργειες»
 Τραυλός Ηλίας, Λέκτορας ΓΠΑ, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
19:15-19:30: «Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου» Βάσω Ψηλού, Γεωπόνος, Ειδίκευση στην Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου
19:30-19:45: «Ορθή πρακτική λίπανσης βασισμένη σε αναλύσεις» Γιαννιός Κων/νος, Γεωπόνος, Envirolabs.
19:45-20:00: Διάλειμμα – Καφές
20:00-20:15: «Δενδρώδεις καλλιέργειες, Εισαγωγή-Γενικά » Γεώργιος Βασιλείου, Δ/ντης Πωλήσεων, ΕΛΑΝΚΟ Ελλάς
20:15-20:30: «Φυτοπροστασία ελιάς - ξινών» Αθανάσιος Ράπτης, Δ/ντης Marketing, ΕΛΑΝΚΟ Ελλάς
20:30-20:45: «Λίπανση ελιάς και ξινών» Χαράλαμπος Νίκας, Supervisor Λιπασμάτων ΕΛΑΝΚΟ, Ελλάς
20:45-21:00 «Δράσεις προγράμματος ελαιουργικού φορέα Α.Σ. Μεσολογγίου- Ναυπακτίας με στόχο τη φυτοπροστασία της ελιάς» Παναγιώτης Κανάτας, Γεωπόνος, ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας ‘Η Ένωση’
21:00-21:30: Ερωτήσεις – Συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :